Sivu 1/5

Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 28.5.2014 15:03
Kirjoittaja Pia
Tampereella on tehty valtuustoaloite Niemen delfinaarion lopettamiseksi. Joukon puuhamiehenä ilmeisesti toimii Juhana Suoniemi. Katsotaanpa mikä on foorumilaisten mielipide asiaan, ei siis muuta kuin äänestämään!

Aiheesta lisää: http://www.stara.fi/2014/05/27/sarkanni ... an-sulkea/

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 31.5.2014 19:45
Kirjoittaja sutz
Vastasin Kyllä, mutta periaatteessa vastaus on monimutkaisempi. Tätä ei pitäisi ajatella mihin mikäkin eläin kuuluu, vaan voiko eläin olla onnellinen ja elää täyttä elämää siellä missä tahansa se on. Hevoset, (jotkut) koirarodut, jne. ovat alunperin olleet villejä, kunnes ihminen on kesyttänyt niitä kautta aikojen. Voisi siis myös kysyä kuuluuko hevoset metsään ja tehdä aloite ratsutallien lopettamiseksi ihan samoista periaatteista. Oma mielipiteeni on kuitenkin se, että mikä tahansa eläin, olkoon sitten hevonen, koira tai delfiini, voi olla onnellinen siellä missä se on. Kaikkihan on kiinni siitä miten ihminen niitä kohtelee ja millaisia virikkeitä tarjotaan. Eläin osaa kyseenalaistaa vankeudessa elämisensä yhtä hyvin kuin jos ihminen saisi eräänä päivänä tietää osanneensa lentää avaruudessa ympäriinsä kunnes jokin ulkopuolinen olisi meidät sulkenut tänne maapallolle. Me ei kaivata sellaista, vaan ollaan tyytyväisiä täällä kun on koti ja kaikki hyvin. Toiseksi, jos verrataan vielä terveydestä huolehtimista, delfiineillä ja muilla ihmisen hallinnassa olevilla eläimillä on erinomainen hoito, eläinlääkärit yms. Särkänniemen delfiinien ei tarvitse pelätä takertumista kalastajien verkkoihin, kalakannan loppumista tai että joku pyyntialus tulee ja ampuu harppuunalla kylkeen. Päinvastoin, terveydestä huolehditaan, ruokaa riittää, virikkeitä on ja kaikki asiat paljon paremmin kuin luonnossa elävillä lajitovereilla. Ihan eri asia on sitten jotkut ulkomaalaiset eläintarhat ja merimaailmat, joissa näistä asioista ei todellakaan huolehdita. Sellaiset paikat saakin sulkea. Väitän kuitenkin, että Särkänniemen delfiinit ovat sen verran onnellisia, että ansaitsevat nauttia elämästään ja jälkeläistensä elämästä täysillä.

Sinänsä, siinä valtuustoaloitteessa oli ihan järkeväkin mietelmä se, mitä delfinaariolle tapahtuu kun kaikki delfiinit joskus aikoinaan menehtyvät vanhuuteen. Jos enempää jälkeläisiä ei tule, silloin kai sen saakin sulkea ja keksiä muuta käyttöä. Siihen nyt lienee kuitenkin vielä pitkä aika.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 4.6.2014 22:15
Kirjoittaja Ihme Mies
Eivät kuulu, ainakaan suomalaiseen huvipuistoon.

Lämpimämmissä maissahan voidaan delfiineille tarjota melko luonnollisen kaltaiset olosuhteet. Suomessa taas delfiinit eivät edes koskaan pääse ymmärrettävistä sääolosuhteista johtuen ulkoilmaan. En tosin tiedä, että kuinka paljon delfiinit sitten päänsä sisällä arvostavat ulkoilmaa. Mutta juuri sen epäluonnollisempia olosuhteita kuin Särkänniemessä on tuskin voi olla. Vanha hyljeallas oli melko pieni, mutta sinänsä vastasi melko hyvin niitä olosuhteita, joissa vapaat hylkeet elävät.

Särkänniemen delfinaario on oikeasti tosi suuri ongelma. Se ehkä ei ollut kenenkään mielessä 80-luvulla, minkälaista aikapommia siinä rakennetaan.

Varmaankin eläimiä siellä pidetään niin hyvin kuin olosuhteisiin nähden voi. Ja varmastikin saavat ravintoa ja hoitoa, eikä tarvitse haiden kanssakaan tapella, joten varmaan elävät pidempään kuin vapaana luonnossa.

Se, mikä sitten onkin se suuri ongelma on se, että ne delfiinit ovat aikanaan vapaasta luonnosta pyydystettyjä ja vangittuja. Tätä ei varmaankaan missään Särkänniemen esitteissä mainita... Mutta kun ne ovat 30 vuotta eläneet vankeudessa, ja poikaset eivät ole ikinä muuta maailmaa nähneetkään, niin ei niitä voi missään olosuhteissa vapauttaakaan.

Joten jossain vaiheessa ne delfiinit on pakko lopettaa, joko siksi, että ovat liian vanhoja, tai lauma liian pieni, tai että jollain lailla/päätöksellä niiden pitäminen lopetetaan. Ja siitä se vasta media innostuukin, kun niihin pistellään lopullisia nukutusruiskeita. Toinen vaihtoehto tietenkin olisi hankkia lisää delfiineitä, mutta se taitaa olla täysi mahdottomuus. Paitsi jos jostain muualla lakkautettavasta delfinaariosta voisi "pelastaa" pari.

Ja sitten kun se delfinaario on jonakin päivänä on lakkautettu, niin siinä seisoo miljoonainvestointi, jolla ei tee yhtään mitään. Ehkä jollain mielekkään kokoisella rempalla siitä voisi saada pienen kylpylän?

Se mikä on myös iso ongelma delfiinien kanssa on niiden ruokkiminen. Maailman kalakannat ovat useissa paikoissa kriittisellä tasolla, ja se että pyydystetään kaloja, jotka sitten syötetään sisätiloissa pidettäville merinisäkkäille ei kyllä kuulosta millään tapaa järkevältä sekään. Vaikka kalamäärät ovat sinänsä pieniä, on ongelma periaatteen näkökulmasta iso.

Särkänniemen delfinaario ei mielestäni edes mitenkään erityisesti promotoi delfiinien ja merinisäkkäiden puolesta. En muista, että siellä olisi esim. mitään tietoa delfiinien ja valaiden pyynnistä. Joten Särkänniemen johtajan perustelut tämän suhteen kuulostavat vähän naurettavilta. Voin tietenkin muistaa väärin, kun viimeksi taisin käydä siellä viisi vuotta sitten.

Minun puolestani voisi jollakin järkevällä tavalla lopettaa.
Onhan esim. Europa Park aikanaan lopettanut oman delfinaarionsa, ja hyvin tuntuu puistolla silti menevän.
Pakko silti myöntää, että usein käyn huvipuistoissa katsomassa eläinnäytökset yms., joten siinä mielessä ehkä olen omalta osaltani tukemassa eläinten pitämistä huvipuistoissa.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 12.6.2014 20:55
Kirjoittaja TLinden
Tähän on vaikea vastata. Eiväthän ne varsinainen huvipuistokohde ole, mutta... Hienoja eläimiä ja mahtavia esityksiä tarjoavat Särkänniemessä. Moraalinen kysymys onkin, onko oikein vangita noin älykkäitä eläimiä pieneen delfinaarioon, kun ne voisivat elää oikeassa elinympäristössään vapaina. Toisaalta ne vaikuttavat ihan tyytyväisiltä nykytilanteeseensa, mutta toki nuorimmat yksilöt eivät ole oikeaa vapautta pääseet koskaan kokemaankaan. Nyt kai ajatuksena olisi lopettaa delfinaario, kun delfiinit häviävät "luonnollisen poistuman kautta", mutta sekään asia ei ole niin yksinkertainen, kun lisääntymistä on hankala kai keinotekoisesti rajoittaakaan. Ihmisen kasvattavat delfiinit tuskin luonnossa edes pärjäisivät.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 27.6.2014 11:03
Kirjoittaja Ihme Mies
TLinden kirjoitti:Nyt kai ajatuksena olisi lopettaa delfinaario, kun delfiinit häviävät "luonnollisen poistuman kautta", mutta sekään asia ei ole niin yksinkertainen, kun lisääntymistä on hankala kai keinotekoisesti rajoittaakaan.


Ei se koko ongelmaa ratkaise, mutta jos ainoastaan lisääntyminen halutaan estää, niin sterilisaatio toimii jokaisen eläinlajin (myös ihmisten) kanssa. Voidaan tehdä sekä uroksille että naaraille. Ei varmasti tule enää "vahinkoja" sen jälkeen. Lisääntymisen rajoittaminen on varmasti helpoimmin ratkaistavissa oleva ongelma.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 13.7.2014 19:58
Kirjoittaja Samulila
Tämän päivän Aamulehdessä noin neljä sivua juttua delfiineistä, niiden hankinnasta ja delfinaariosta. Jutusta ilmenee mm. että yksi Särkänniemeen tarkoitetuista delfiineistä kuoli vankeudessa jo ennen Särkänniemeen siirtoa. Jutussa delfiineistä keskustelee myös Särkänniemeen ne hankkinut tutkija. Suosittelen lukemaan.

Linkki nettiversioon (maksullinen)

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 13.7.2014 21:05
Kirjoittaja Ihme Mies
Pelasinpa tässä vähän aikaa sitten RollerCoaster Tycoonin "Real" Parks -osiota, ja huomasin että Heide-Parkissa oli delfinaario. Pisti silmään, koska ei siellä sellaista näkynyt, kun itse kävin siellä. Tutkin sitten asiaa, ja tosiaan, siellä on sellainen ollut, mutta se on suljettu 2008.
(Ja kuka sanoo, ettei peleistä voi oppia mitään...? ;) )

Samalla sain selville senkin, että myös Gardalandin delfinaario on suljettu viime vuonna. Itse asiassa kyseisessä laitoksessa olen jopa itsekin käynyt. Hauskana yksityiskohtana marssin portista sisään eikä kukaan mitään kysellyt, ja vasta jälkeenpäin selvisi, että kyseessä olikin lisämaksullinen kohde... :DD

Saksassa melkein joka puistossa on näköjään ollut delfiinejä, mutta jokainen puisto on niistä myös luopunut. Tässä osittaista listaa:

    Phantasialand (Brühl), 1968-1991
    Holiday Park (Haßloch), 1971-1994
    Europa-Park (Rust), 1976-1992
    Hansa-Park (Sierksdorf), 1978–1994
    Heide Park Resort (Soltau), 1979-2008

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 29.8.2014 21:23
Kirjoittaja Samulila
Särkänniemen Näsi-delfiini on kuollut

Kuoli siis maksasairauteen joka on ollut jo vuodesta 2008, mutta hoidon ansiosta pysynyt kunnossa.
Kyllähän tämä on jo melkoisen keskustelun aiheuttanut kommentti-osiossa.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 30.8.2014 1:41
Kirjoittaja -Insane-
Kuinkahan muut delfiinit suhtautuvat yhden kaverin menetykseen. :/ Ikävä juttu.

Aloitusviestiin vastaten, itse olen sitä mieltä että saisivat lakkauttaa koko puljun siinä vaiheessa kun nykyiset delfiinit ovat tulleet tiensä päähän. Jotenkin tuo isojen merinisäkkäiden pitäminen altaissa ei vaan mun mielestä oikeen natsaa, ne kun ei sieltä betonipurkistaan mihinkään pääse.

En vertaisi delfiinejä kotieläimiin, ne kun on vähän eri juttu nimenomaan jo siinä että kotieläimiä on jalostettu iät ja ajat ihmisten seuralaisiksi, nuo delfiinit on haettu suoraan luonnosta. Koiran tai hevosen kanssa pääsee myös helposti ulkoilemaan aitausten ja sisätilojen ulkopuolellekkin luonnolliseen ympäristöön. Lisäksi valaiden kaikuluotaus ei tietääkseni toimi suljetuissa altaissa oikein.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 15.9.2014 19:56
Kirjoittaja Juuso

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 8.10.2014 17:47
Kirjoittaja Samulila
Särkänniemessä syntyi delfiinivauva

Saas nähdä selviääkö tällä kertaa. Isänä on Leevi, joten vaikuttaako uroksen nuorempi ikä selviämistodennäköisyyteen ja mihin suuntaan?

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 16.10.2014 18:07
Kirjoittaja -Insane-

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 4.11.2014 21:54
Kirjoittaja Severi
Asia ei liity kuuluvatko delfiinit huvipuistoon, mutta Delfinaarion kylläkin. MTV3-kanavalta tulleessa Kaikkien aikojen kosinta -ohjelmassa kosinta tapahtui Delfinaariossa, TÄSTÄ linkistä pääset Katsomon nettisivuille seuraamaan ohjelmaa.

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 1.9.2015 14:36
Kirjoittaja Samulila
Särkänniemi aloittaa yt:t delfinaariossa - "eri vaihtoehtoja kartoitetaan"

Vaikuttaisi siltä että delfinaario on tulossa tiensä päähän...

Re: Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

Lähetetty: 27.10.2015 9:54
Kirjoittaja Gerstlauer freak