Turvallisuus Disney-puistoissa: Alligaattoreita & ammuskelijoita?

Ulkomaisiin huvipuistoihin liittyvää keskustelua.

Valvojat: Arttu, Juuso, Pia

Avatar
KennethSundberg
Jäsen
Viestit: 1451
Liittynyt: 29.12.2005 19:44
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Turvallisuus Disney-puistoissa: Alligaattoreita & ammuskelijoita?

ViestiKirjoittaja KennethSundberg » 17.6.2016 18:41

Tässä viimeisen vuoden ajan Disney-lomakeskuksissa on tapahtunut yhtä ja toista ikävää; Pariisin Disneylandin lomakeskuksessa pidätettiin hiljattain aseistettu mies hotelliin pyrkiessään; toinen aseistettu mies pidätettiin Floridan Walt Disney Worldin (WDW) puistoporteilla, ja nyt, tällä kesäkuisella viikolla samaisesta Floridan lomakeskuksesta on kantautunut valitettavan traaginen uutinen alligaattorin tappamasta 2-vuotiaasta pojasta.

Aihe puhuttaa, kauhistuttaa, ja varmasti kiinnostaa jokaista, joka on käynyt – tai on aikeissa käydä – Disneyn "taianomaisissa" lomakeskuksissa. Selviääkö niistä enää elossa kotiin saakka???

Vaikka olen itsekin Floridan Walt Disney Worldissa (WDW) useaan kertaan reissannut, eipä ole noilla matkoilla kertaakaan juolahtanut mieleeni että kyseisellä lomakeskusalueella voisi tallustaa vastaan ihka aito alligaattori, edes vesialueiden läheisyydessä. Useimmilta Floridan matkoiltani tosin muistan televisiosta nähneeni uutisraportteja sinne tänne ilmestyneistä alligaattoreista – jopa kerran WDW:n alueelta. Olen tiennyt kutakuinkin alusta asti, että WDW rakennettiin ihkaoikealle räme-alueelle, jossa kuhisee alligaattoreita sekä kuulemma myös erityisen ärhäkkäitä vesimokkasiineja – ja että lomakeskusalueella on lukuisia turva-aitoja, joita ei kannata ylittää. Vasta myöhemmin luin David Koenigin suorasukaisista Disney-paljastuskirjoista, että WDW:n lomakeskuksen yhdistetyt vesialueet luovat suurehkon turvallisuusongelman; ainakin vielä muutama vuosi sitten alligaattori jos toinenkin saattoi päätyä peräti Magic Kingdom -elämyspuiston sisäpuolelle, Rivers of America -joelle, eli sille samalle jossa jokilaivan lisäksi seilasivat aikoinaan myös Davy Crockett -kanootit. Vasta tänään olen tajunnut etsiä YouTubesta mahdollisia videoita, ja ällistykseni oli suuri kun alligaattoritodistusaineistoa löytyy sieltä useammankin videon verran – joista paras lienee tämä: https://www.youtube.com/watch?v=F1ZqrnJkQuQ (Videolla näkee myös Splash Mountain -tukkijoen alimman ulko-osuuden, joka on samalla tasolla joen kanssa, mutta "eristettynä" matalalla aidalla – joka ei tosin näytä haittaavan lainkaan videon ärhäkkää pikkualligaattoria). :eek: Joo, tulipa kieltämättä mieleeni, ettei olisi "kiva" hurjan Splash Mountain -alassyöksyn jälkeen saada alligaattori syliinsä – penkissä, johon olet kahlittu turvapuomilla!! (Todennäköisemmin kuitenkin alligaattoriparka likistyisi vaunun ja kanaaliseinän väliin…).

Englanninkieltä osaavat voivat lukea seuraavasta erinomaisesta linkistä, että alligaattoreita on tosiaan aina ollut Floridan Walt Disney Worldin alueella, ja että lomakeskuksen ensimmäinen raportoitu alligaattorihyökkäys tapahtui jo 1980-luvulla, Seven Seas Lagoonin vieressä sijaitsevan Bay Laken läheisyydessä, Fort Wilderness -hotellin leirialueella:

https://www.romper.com/p/have-there-bee ... rity-12536

1980-luvun raportoidusta alligaattorihyökkäyksestä elossa selvinnyt poika on kasvanut mieheksi ja suostui yllätykselliseen televisiohaastatteluun. Hänen asenteensa on terveellisen nöyrä; "se olisi voinut tapahtua missä tahansa."

https://www.youtube.com/watch?v=CSxYiE4xm5w

Aasinsillasta edellä pääsemmekin Disney-puistojen turvallisuusasioiden perusytimeen: kuolema ja vaara eivät käänny pois Disney-logon edessä. Vaikka Disney-puistoissa ja niitä ympäröivissä lomakeskuksissa aina panostetaan turvallisuuteen, harvoja vaaran aiheuttajia saadaan eliminoitua kokonaan. Ja suurin vaaran aiheuttaja ovat asiakkaat itse. Disney-puistoissa on kuollut ja loukkaantunut pahasti useita ihmisiä, mutta valtaosa näistä onnettomuuksista ovat olleet asiakkaiden itse aiheuttamia, tai piilevien terveysongelmien laukaisemia. Tottakai on myös ollut niitä (poikkeuksellisen järkyttäviä) onnettomuuksia, jotka ovat johtuneet puhtaasti puiston johtoportaan, huoltoportaan tai muun henkilökunnan tekemistä laiminlyönneistä – ja ikävä kyllä, tämä viimeisin tapaus, alligaattorin hukuttama 2-vuotias, vaikuttaa vahvasti siltä, ettei Walt Disney Worldin johto ole ottanut henkilökunnan raportoimia useita alligaattorihavaintoja kuuleviin korviinsa. Muun muassa Daily Mail - ja New York Post -uutislehdet ovat jo raportoineet siitä, että WDW:n johdon tiedossa on ollut jo pitkään että Seven Seas Lagoonin rannan kalleimmissa hotellihuviloissa (Disney's Polynesian Bungalows) on asunut idioottituristeja, jotka ovat syöttäneet alligaattoreita terasseiltaan. Näiden idioottien takia Seven Seas Lagoon nykyään kuulemma oikeasti "kuhisee" alligaattoreita. (Ja jännää on, että nyt en enää löydä päivällä aiemmin löytämääni Daily Mailin erinomaiselta vaikuttavaa artikkelia; onneksi New York Post vahvistaa aiemmin lukemani…)

http://nypost.com/2016/06/16/gators-rou ... -attacked/

Jos siis tässä alligaattoritapauksessa etsitään syyllisiä, ne löytyvät ilman muuta Walt Disney Worldin johdosta sekä sikarikkaista idioottituristeista, joilla on varaa tuhlata yhden yön majoitukseen yli 2200 dollaria per yö.

Disneyn parhaimpien elämyspuistoluomuksien suurena ihailijana en yksinkertaisesti voi käsittää, kuinka imago ja rahanahneus menevät WDW:lläkin kaiken edelle; lomakeskuksen nettisivustolla ei ole edelleenkään sanaakaan tapahtuneesta, ei pienintäkään surunvalittelua, eikä muutakaan. Luulisi nyt edes pieneen surunvalitteluun ja asiakkaiden tyynnyttelyyn olevan varaa – mutta ei, mikään ei saa mennä rahasammon esteettömän pyörimisen edelle. Tästähän olen jo vuosikausia valittanut nyky-Disneyn tapauksessa, ja on kamalaa taas omin silmin nähdä kuinka Disney toimii ainoastaan oman imagonsa suojelemiseksi. Kuten tässä Seven Seas Lagoonin "uiminen kielletty" -kylttien tapauksessa; WDW:n johto ei tietenkään ole koskaan halunnut virallisesti myöntää, että kyseisessä tekojärvessä, jossa uitiin ja surffattiin ainakin parinkymmenen vuoden ajan, elelikin ihmisille haitallinen ameeba. Uimakielto tuli voimaan ainoastaan tämän ameeban takia, mutta sen ansiosta WDW:n johto todennäköisesti vähensi alligaattorinestojärjestelmiään – turhia rahareikiähän ne olivat siinä vaiheessa, kun kyseisen laguunin vedessä uiminen kiellettiin! Mutta koska ilkeä ameeba ei kuulu imagoystävällisiin asioihin, ei tästä ole tietenkään suurelle yleisölle huudeltu. WDW on toiminut nyt samalla periaatteella alligaattoreidenkin tapauksessa; eihän nyt kukaan selväjärkinen ihminen maksaisi 500 dollaria per yö hotellimajoituksesta (Disney's Polynesian Resort & Grand Floridian Resort), jonka valkoisella paratiisihiekkarannnalla voi päätyä alligaattorin popsimaksi!

Tämä Seven Seas Lagoonin hiekkaranta on siis jäänne ajalta, jota ei ole ollut enää sen jälkeen kun ameebalöydös tehtiin sen vesissä. On vain ja ainoastaan WDW:n pöyristyttävää tyhmyyttä että hiekkaranta jätettiin teemoituksellisena yksityiskohtana paikalleen – eli siis vain imagon takia – mutta lomakeskuksen alkuaikojen alligaattorinestojärjestelmistä selvästikin luovuttiin! Olen itse (nettisaittini takia) joutunut vastaamaan usealle kummastuneelle ensikertalaiselle Walt Disney Worldiin lähtijälle, ettei kyseisessä lomakeskuksessa minkään hotellin järvihiekkarannoilla saa uida. Ymmärrän kummastuksen paremmin kuin hyvin – mutten ole aiemmin tajunnut, miten WDW:llä voi olla varaa mainostaa hotellejaan harhaanjohtavasti ja sitten vasta myöhemmin pahoitella asiakkailleen, että hiekkarannat ovat lähinnä kiiltokuvitusteemaa, eivätkä muuta. No nytpä asia on sitten selvinnyt; WDW on vain odottanut ensimmäistä alligaattorihyökkäyksen kuolinuhria. NYT lomakeskuksen on pakko tehdä loppu harhaanjohtavista – ja erittäin vaarallisiksi osoittautuneista – hiekkarannoistaan, elleivät sitten palaa ajassa kolmekymmentä vuotta taaksepäin, jolloin yksikään alligaattori ei (tietojemme mukaan) häirinnyt Seven Seas Lagoonissa pulikoivia ja surffaavia asiakkaita…

Niin paljon kuin tämä Walt Disney Worldin selvä turvallisuusaukko suututtaakin, voimme olla iloisia siitä, että pari potentiaalista ammuskelijaa on käännytetty pois Disneyn lomakeskuksista ennen kuin ovat päässeet varsinaiseen elämyspuistoon sisään. Ranskan Disneyland Resort Parisissa New York -hotelliin pyrkinyt pyssymies oli peräti liiankin loistavaa työtä lomakeskuksen turvallisuusosastolta; mieshän ei varsinaisesti syyllistynyt yhtään mihinkään muuhun kuin kahden aseen hallussapitoon hotelliin kirjoittautuessaan; (eihän Suomessa voi edes pidättää ihmistä tuollaisessa tapauksessa, jos aseenkantolupa on kunnossa??). Floridan WDW:ssä housuihinsa aseen piilottanut mies sen sijaan pääsi Magic Kingdomin puistoporttialueelle asti, kunnes jäi kiinni laukkujen tarkastuspisteessä; tämä tapahtui joulukuussa 2015. Potentiaalisesti haitallisten ihmisten tapauksessa Disney-lomakeskusten turvallisuus toimii siis edelleen erinomaisesti, kuten suurimmaksi osaksi ennenkin. Disney-puistoissa toisen ihmisen tappamana kuolleet asiakkaat voi tietääkseni edelleenkin laskea yhden käden sormilla.

Disney-puistojen turvallisuusasioista – ja niistä kuuluisimmista onnettomuuksista – voi lukea suomenkielellä sivustollani http://www.kennetti.fi/dpe/disneyvaroitukset.html …joka taitaa tosin saada lähiaikoina alligaattoripäivityksen Floridan osalta…

Ja hei, kirjoitelkaapa omia mietteitänne, kannanottoja, tai mitä tahansa asiaan liittyvää!

:) KEN
Älä välitä heistä jotka puhuvat selkäsi takana; sehän vain tarkoittaa että olet heitä muutaman askeleen edellä.

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija